Novinky

Výbor oddílu Alpin clubu svolává oddílovou konferenci.

Uskuteční se ve středu 1. 12. 2021 v 18 hodin ve Sportovní hale.

Program:

  • Volba delegátů na konferenci TJ Spartak 10. 12. 2021.
  • Informace o plánované změně Stanov.
  • Informace o návrhu rozpočtu Alpin clubu na rok 2022.
  • Informace o závodech - ŘPČT a ODK.

Za výbor oddílu Alpin club
Jan Doubek

Trávení volného času v přírodě, často spojené se sportem, je v Krkonoších přítomné již desítky let. Jednou z volnočasových a sportovních aktivit vždy bylo a je také horolezectví. Dříve byly za tímto sportem navštěvovány především terény položené ve vrcholových partiích hor. O tomto fenoménu minulých dob hovoří i Plán péče KRNAP z let 2010-2020.

V posledních 20 letech postupně vznikaly zajištěné lezecké cesty na skalách v podhůří, z nichž některé leží na území národního parku a jsou pro tento sport ze strany NP vyhrazeny. Ostatní tzv. cvičné terény leží v ochranném pásmu NP. Několik takových míst se nachází v okolí Rokytnice nad Jizerou a Pasek nad Jizerou.

Horolezci na Strážníku okolo roku 1950, Rokytnice nad Jizerou.V této lokalitě působí horolezecký oddíl Alpin club z Rokytnice nad Jizerou, člen místní Tělovýchovné jednoty Spartak a Českého horolezeckého svazu. Ten se postupem času stal přirozeným „správcem“ těchto lezeckých cest. Některé z cest prokazatelně existují již od 50 let minulého století a je dost pravděpodobné, že existovaly i v předválečném období. Některé naopak vznikly až po roce 2000, a to jako aktivita jednotlivých lezců „samotářů“.

Horolezectví se stává stále populárnějším sportem a není to už pouze záležitost „romantických milovníků přírody“. Alpin club Rokytnice nad Jizerou začal vnímat větší zájem o místní „cvičné terény“ ze strany sportující veřejnosti, a nejen z těchto důvodů v roce 2015 zahájil přípravu na vydání horolezeckého průvodce po skalách v okolí Rokytnice nad Jizerou. V této lokalitě se totiž nyní nachází přes 130 horolezeckých cest.

Cvičné horolezecké terény, Rokytnice nad Jizerou.Cílem vydání průvodce je zmapovat všechny již existující horolezecké cesty, možnosti přístupů k nim, pravidla chování a další nezbytné informace. Je důležité zopakovat, že všechny cvičné horolezecké terény v okolí Rokytnice nad Jizerou a Pasek nad Jizerou, které jsou ze strany Alpin clubu zmapovány, se nachází v ochranném pásmu KRNAP.

V zimě 2016 byl tento záměr projednán se Správou KRNAP. Výsledkem bylo, že neexistuje žádná překážka k provozování horolezecké činnosti v ochranném pásmu. Toto vyjádření Správa KRNAP potvrdila i 1. července 2021. V roce 2016 horolezecký oddíl komunikoval také s Názvoslovnou komisí KRNAPu, aby došlo ke sjednocení názvů jednotlivých skalních útvarů.

Předseda rokytnického Alpin clubu Jan Doubek tuto skutečnost komentuje slovy: „Nikdy by nás nenapadlo tolerovat a podporovat budování zajištěných horolezeckých cest na skalách na území národního parku. Je pro nás důležité umět rozlišovat různé funkce prostředí, ve kterém žijeme, a budování lezeckých cest na území KRNAP je pro nás nepřijatelné.“

Cvičné horolezecké terény, Rokytnice nad Jizerou.Všechny horolezecké aktivity, s kterými je spojen Alpin club Rokytnice nad Jizerou (tedy lezecké terény mimo území národního parku), jsou prováděny v první řadě s úctou k přírodě a ve spolupráci s majiteli dotčených pozemků a jejich správců.

Důvodem pro vydání tohoto stanoviska jsou negativní reakce lezecké komunity na činnost horolezeckého oddílu z Rokytnice nad Jizerou. Z výše uvedeného textu vyplývá, že Alpin club Rokytnice nad Jizerou budování lezeckých cest na území národního parku nepodporuje a naopak se dlouhodobě snaží o férový dialog se všemi aktéry v území.

Pokud se bude podobná situace v západních Krkonoších opakovat, upřednostňujeme jinou komunikaci ze strany Krkonošského národního parku, než je vydání tiskové zprávy se zavádějícími informacemi. V případě zájmu ze strany Správy KRNAP jsme schopni a ochotni pomoci s demontáží nepovolených jistících bodů.

 

1. 7. 2021

za Alpin club Rokytnice nad Jizerou Bronislav Patočka

 

Kontaktní osoba, předseda oddílu Alpin club Rokytnice nad Jizerou

Jan Doubek, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel.: 606 157 932

O DŘEVĚNÉHO KRAKONOŠE 2018
sobota, 3. března 2018
Mistrovství České republiky, Hudy Český pohár ve skialpinismu, Středoevropský pohár ve skialpinismu, Veřejný skialpový závod

Je to již 18 let, co se každoročně v Rokytnici nad Jizerou koná oblíbený skialpinistický závod O dřevěného Krakonoše. První závod, tedy nultý ročník, se konal v roce 2001 a šlo tehdy spíše o kamarádský závod. A letos, při výročí plnoletosti, to bylo poprvé, kdy se v Rokytnici konalo v rámci závodu O dřevěného Krakonoše i Mistrovství České republiky ve skialpinismu.

Co se týče závodních kategorií, tak byl závod samozřejmě opět zařazen do Českého poháru ve skialpinismu a letos i do poháru Středoevropského. Výrazně byli zastoupeni i ti, kteří se závodů účastní v kategoriích open v rámci skialpového závodu pro veřejnost.

Oproti minulým rokům se letos přesunulo místo hlavního zázemí závodu od dolní stanice lanové dráhy na Lysou horu k dolní stanici lanové dráhy Přibližovák – konkrétně do garáží skiareálu. Zde se odehrávalo vše podstatné, tedy od příchodu a registrace závodníků až po vyhlášení vítězů a závěrečný večírek.

Po výkladu trati následoval přesun na start závodu, který byl u dolní stanice LD Lysá hora. Místo startu a trať závodu zůstaly stejné jako v minulých letech. Až na jednu podstatnou drobnost – a to, že se upustilo od závěrečného výstupu na Lysou horu. Trať A, pro kategorie Muži a Veteráni, byla dlouhá 16 km s převýšením 1540 m (v minulých letech 19 km a 1870 m převýšení), trať B pro Ženy, Juniory a Muže open měřila 14 km s převýšením 1300 m (dříve 16,8 km a 1637 v. m.) a trať C pro kategorie Juniorky, Kadeti, Kadetky a Open ženy byla dlouhá 10 km a převýšení bylo 1000 m (dříve 13,5 km a 1370 v. m.).

Za krásného počasí a dostatku sněhu nastoupilo k závodu 82 závodníků. Vzhledem k tomu, že závod byl zařazen o do Středoevropského poháru ve skialpinismu, dorazili i závodníci ze Slovenska a z Polska a v rámci skialpového závodu pro veřejnost závodilo 17 mužů a 8 žen.

Nejrychleji celou trať v hlavní kategorii absolvoval obhájce vítězství Michal Štantejský z SAC Špindlerův Mlýn a odvezl si domů svého již 8. dřevěného Krakonoše, letos i s titulem Mistr České republiky. Na druhém místě se umístil Dominik Sádlo z AKLVK Alpine Pro Ski Trab team se ztrátou 47 sekund na Michala a třetí byl Matúš Danko z týmu Skialp Bobrovec se ztrátou na vítěze 2 minuty a 48 sekund.

V kategorii ženy zvítězila a Mistryní České republiky se stala Karolína Grohová z týmu Hudy La Sportiva. Druhé místo obsadila Simona Triznová a třetí byla Michaela Danková, obě z týmu Skialp Bobrovec. V kategorii Veteráni zvítězil Petr Novák před Janem Pochobradským a Lumírem Sobkem.

Věříme, že si všichni závodníci i diváci opět odvezli z Rokytnice spoustu zážitků a hezkých vzpomínek nejen na závod samotný, ale i na celkovou atmosféru okolo tohoto dnes již legendárního závodu O dřevěného Krakonoše.

Konečné výsledky všech kategorií je možné najít na www.alpin-rokytnice.cz nebo na Facebooku O dřevěného Krakonoše. Organizační výbor děkuje Skiareálu Spartak a.s. za spolupráci, sponzorům za podporu, organizátorům kamarádům za pomoc a závodníkům gratulujeme ke skvělým výkonům.

1. místo Michal Štantejský SAC Špindlerův Mlýn   1:40:03 hod.
2. místo Dominik Sádlo AKLVK Alpine Pro Ski-Trab Team  1:40:50 hod.
3. místo  Matúš Danko Skialp Bobrovec/Scarpa  1:42:51 hod.

 

Za organizační výbor Bronislav Patočka.

 

Více fotografií ke shlédnutí zde:

ODK 18 - Foto ze závodu

ODK 18 - Foto z vyhlášení vítězů

Facebookové stránky závodu O dřevěného Krakonoše

První březnovou sobotu se v Rokytnici nad Jizerou konal 16. ročník skialpinistického závodu O dřevěného Krakonoše. Start, cíl i zázemí pro závodníky se nacházelo u spodní stanice lanové dráhy Lysá hora. Organizátorem tohoto závodu je TJ Spartak Rokytnice n. Jiz., z.s., oddíl Alpin club. Závod byl zároveň 4. podnikem Českého poháru ve skialpinismu 2017. Součástí závodu byl též skialpový závod určený výhradně pro veřejnost. Ta měla možnost vypůjčit si skialpové „nádobíčko“ v půjčovně Mountain Base. Součástí závodu byl i Scarpa testovací víkend pořádaný firmou Alpsport.

IMG_9223

Protože panovaly perfektní sněhové podmínky, mohla být označena dlouhá varianta tratě A. Tato náročná trasa se klikatí přes 3 rokytnické kopce – Lysou horu, Kotel a Vlčí hřeben. Na horu Kotel stoupá trasa závodu, z důvodu ochrany přírody, na úroveň Čihadla. Je dlouhá přes 19 km, má převýšení 1900 m a je určena pro kategorie Muži a Veteráni. Tyto kategorie mají na trati celkem 5 výrazných stoupání. Pro ostatní kategorie a pro veřejnost jsou určeny zkrácené varianty – trasa B (16 km a 4 stoupání) a trasa C (13,5 km a 3 stoupání). Nejnáročnější části tratě se nacházejí na Vlčím hřebenu, kde jsou prudká stoupání a následně strmé sjezdy ve volném terénu mezi vzrostlými stromy. Největší převýšení má na trati hned úvodní stoupání po sjezdových tratích na Lysou horu.

IMG_9598

Na start závodu se postavilo 75 závodníků, do cíle se jich dostalo 65. Od prvního stoupání na Lysou horu se na špici závodu vytvořila tříčlenná skupina – Štantejský, Sádlo, Skalický. Ještě na kontrole Vlčák 1 (po 3. stoupání) se na prvním místě držel Dominik Sádlo s mírným náskokem na Michala Štantejského. Na kontrole Vlčák 2 (po 4. stoupání) se do popředí dostává Michal Štantejský. Ten si v průběhu 5. stoupání vytvoří na prvním místě dostatečný náskok. V průběhu 5. stoupání dojde k výměně i na druhém místě. Tam se dostává Pavel Skalický před Dominika Sádlo. V průběhu 5. stoupání se v popředí drží též Jan Hepnar, Michal Veselý či Jakub Fabián. Na kontrole Lysá hora 2 (po 5. stoupání) má P. Skalický 15 sekundový náskok na D. Sádlo.

IMG_9541

Do cíle na prvním místě doráží obhájce loňského vítězství Michal Štantejský, na druhém místě Pavel Skalický a na třetím místě Dominik Sádlo. Michal Štantejský si z Rokytnice odváží již sedmé vítězství v tomto závodě! Výborného času dosáhla též první žena Johana Macková a též vítěz kategorie Veteráni Jan Pochobradský.

Po závodě měli všichni závodníci a organizátoři zajištěné občerstvení v restauraci Černý potok. Novinkou letošního ročníku bylo předání finanční odměny prvním třem kategoriím v celkové hodnotě 10 500 Kč. Díky nádhernému slunečnému počasí si závod užili nejen závodníci, ale i diváci. Organizační výbor děkuje skiareálu Spartak a.s. za spolupráci, sponzorům za podporu, organizátorům kamarádům za pomoc a závodníkům gratulujeme ke skvělým výkonům.

1. místo - Michal Štantejský,SAC Špindlerův Mlýn, 2:05:19 hod.

2. místo - Pavel Skalický,HO Dynafit skialp Dolní Morava, 2:07:50 hod.

3. místo - Dominik Sádlo, AKLVK Alpine Pro Ski-Trab Team, 2:08:03 hod.

výsledky zde

Za organizační výbor Jan Doubek.